FAQ
Wat bepaalt de prijs van een raskat?
De prijs van een raskat kan hoog liggen. Dit verschilt per ras. Om te begrijpen waarom de prijs van een raskat hoog kan zijn moet er naar het kostenplaatje gekeken worden. Voordat een raskat geboren wordt zijn er namelijk al honderden euro's gestoken in de poes en dekkater zelf. Er zijn een aantal onderzoeken die erfelijke ziektes moeten uitsluiten, verschillend per ras. Dit gebeurt met zowel echografisch als DNA-onderzoek voor beide ouderdieren. Ook moeten de kittens natuurlijk gevoerd en ondersteund worden tijdens de eerste weken van hun ontwikkeling. De kosten van de chip, paspoort, ontworming en inentingen zitten allemaal bij de aanschaf van een kitten inbegrepen. Omdat een raskat vanuit de rasvereniging minstens 14 weken bij de moeder moet blijven zijn de kosten ook hoger dan bij een kitten dat bijvoorbeeld na 9 weken al mee mag.
Waarom moet ik een contract ondertekenen?
Wij vragen iedereen die een kitten bij ons koopt om een contract te tekenen. In het contract belooft u als koper o.a. om goed voor het kitten te zorgen. In het contract worden ook een aantal garanties gesteld voor de koper die met de gezondheid van de kitten te maken hebben.
Er staat ook in dat u niet met de kat mag fokken. De reden daarvan is omdat wij de gezondheid van het ras in hoog vaandel houden. Er komt veel kennis kijken bij het fokken van raskatten, met name op het gebied van erfelijke ziektes en inteeltpercentage (wat alleen berekend kan worden aan de hand van de stambomen van beide ouders). Ook tekenen wij als eigenaar van de moederpoes altijd een contract met de eigenaar van de dekkater. Hierin gaan wij akkoord dat er met de katers uit het nestje niet gefokt mag worden (het kan zijn dat er wel één poes aangehouden mag worden). Immers, als er twee katers uit dezelfde familie actief zijn, is er een minder divers genenaanbod voor het ras. Daarmee stijgt de kans op inteelt. Het is daarom enorm belangrijk voor de toekomst van het ras dat er niet zonder een rasvereniging en netwerk van samenwerkende fokkers gefokt wordt.
Mag een raskat naar buiten?
Onze katten zijn binnenkatten. Dit betekent dat zij alleen onder begeleiding en met een tuigje buiten komen. De kittens zijn dit nog niet gewend en het is aan de nieuwe eigenaar om hier een keuze in te maken. Ons advies is om de katten uit veiligheidsoverwegingen binnen te laten. Een kat kan immers aangereden, mishandeld, vergiftigd of meegenomen worden. Zeker sociale raskatten als de Ragdoll of de Noorse Boskat lopen gevaar om meegenomen te worden door dieven die uit zijn op een snelle paar honderd euro. Een kat zomaar introduceren in de buitenwereld heeft veel gevolgen voor de omgeving, die niet door iedereen gewaardeerd wordt. De kat moet immers zijn/haar behoefte doen, en heeft het instinct om vogels te vangen en territorium te verdedigen. Goede tussenoplossingen zijn een omheinde tuin, buitenren, afgeschermd balkon of door met de kat te wandelen aan een tuigje of in een dierenrugzak. Zo kan een kat toch van buitenactiviteiten genieten zonder gevaar te lopen of een gevaar te zijn.
Over het algemeen zijn Ragdolls zeer tevreden met een leven binnenshuis. Om een kat gelukkig te maken is het wel nodig om de omgeving aan te passen op hun behoeftes. Denk hierbij aan krabpalen, speeltjes, voerpuzzels en klimmogelijkheden door middel van bijvoorbeeld wandplanken. Als het vaak voorkomt dat er niemand thuis is kunt u overwegen om te zoeken naar een speelmaatje. Zo houdt u uw kat(ten) gelukkig.